HETISMARG

Net bevallen: wat heb je echt nodig in de eerste weken met een newborn?

Geplaatst in: Moederschap

Lieve volgers en lezeressen, jullie weten inmiddels vast al wel via mijn Instagram dat onze dochter Norah Mae Frederique is geboren op 8 januari 2021! Ze kwam 2,5 week te vroeg middels een spoedkeizersnede (na ingeleid te zijn) ter wereld. Zo, bevallingsverhaal in een notendop 😉

Norah is inmiddels bijna 3 weken oud en ik heb ondertussen al zo zo zo zo zooooveel geleerd over baby’s en moeder zijn! Sowieso hadden we een geweldige kraamverzorgster, maar na de keizersnede hebben we ook nog 48 uur in het ziekenhuis gelegen waar we ook al heel veel hebben geleerd van de verpleegkundigen. Maar daarnaast Google ik me ook elke nacht suf (en ik lees met name de 24baby bijbel, gevolgd door Ouders van Nu ;))

Ik weet dat ik na 3 weken ook zeker niet alle wijsheid al in pacht heb (heeft iemand dat überhaupt ooit?!) maar er zijn al een hoop producten geweest die ik heb gekregen & die we hebben aangeschaft die toch wel echt deze weken makkelijker hebben gemaakt. We genieten sowieso volop van een makkelijk meisje, maar daarnaast hebben we ons een mantra eigen gemaakt: je moet het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Of dat nou geldt voor tijdens de voedingen, de nachten, het aankleden, of uiteraard het herstel van je eigen lichaam: comfort boven alles dames!

Dus ik deel the good, the bad and the ugly: alles wat je nodig hebt om een fijne kraamweek & eerste periode met een newborn door te komen.

Voor de kraamvrouw

Laten we het eerst even hebben over jouw gemak kraamvrouw, want jij hebt het zwaar te verduren gehad tijdens de bevalling. Hoe de baby ook ter wereld is gekomen: je moet ervan herstellen. En het liefst moet dat herstel zo comfortabel mogelijk zijn, want des te sneller ben je weer op de been.

Fun fact: op dag 3 dat we thuis waren, hadden we een slechte nacht achter de rug. Ik worstelde met de borstvoeding die niet op gang kwam, was aan het kolven en voelde me ronduit kut en gebroken. En dan had ik ook nog eens die keizersnede die de eerste dagen echt heel pijnlijk was. Mijn vriend was net zo goed gebroken, want hij sliep ook niet, voelde mijn stress en we kibbelden. Logisch, zo’n eerste week, maar niet leuk. Onze kraamverzorgster kwam binnen die ochtend en zag onze hoofden en zei: “Ik geef jullie een time-out. Ik neem Norah mee, en jullie gaan slapen. Je mag geen wekker zetten, zie maar wanneer je komt.” Ik sliep die ochtend 2 uur extra en voelde me als herboren. M’n wond deed ook veel minder pijn! Het bewijst wederom: slaap helpt, slaap is nodig om goed te herstellen. Pak alle momentjes die je pakken kan, zeker in zo’n kraamweek.

Kraamverband

Ik leerde al snel dat er een groot verschil is in wat comfortabel is. Sowieso had ik sinds mijn 14de geen maandverband meer gebruikt, dus toen bij mij het ballonnetje werd ingebracht als stap 1 van het inleiden en ik een maandverbandje kreeg omdat het een beetje kon bloeden, voelde ik me zeeeeeeeer oncomfortabel. Mede door dat irritante netonderbroekje, trouwens. Die dingen schijnen er maar in 1 maat te zijn, en dat is zeker geen bootylicious maat. Mijn aanwezige arie was zeer ongelukkig in dit broekje dus ik besloot snel een eind te maken aan het afknellen van mijn bloedtoevoer: ik loop wel in m’n blote nakie rond, doeidoei.

Luiers voor moeders

Nadat ik na de keizersnede weer op m’n kamer was en gewassen was, werd er een totaal ander soort verband neergezet in m’n badkamer, namelijk incontinentieluiers. Mijn eerste reactie was: hell to the no – maar het bleek echt ZO comfortabel! Ze beginnen zo ongeveer bij je navel en eindigen bovenaan je bilspleet, maar dat is die eerste dagen precies wat je wil. Ik was gelijk hooked en heb die nacht op 123incontinentie.nl (geen grap) 3 pakken van deze units besteld. Iets te optimistisch, want ik vloeide al vrij snel niet meer zo hevig en heb uiteindelijk maar 1 pak opgemaakt thuis, maar toch. De beste raad is voorraad, heb ik wel eens geleerd. 😀

Het merk, uiteraard, dat wil jij graag weten: het merk is Seni. Hier is de link naar mijn favoriete luiers 😉

Daarna ging ik over op Kotex Night, het zwarte pak. Deze zijn heul dik en vond ik eigenlijk ook niet zo comfortabel, dus daarna switchte ik naar het witte pak Kotex. Gewoon een chill maandverbandje was je bijna niet voelt zitten, wat goed plakt en niet verschuift. Niks meer aan doen jongens!

kraamverband-tips

Slips, boxers, oma-onderbroeken: gotta catch them all!

Omdat ik onverwachts werd opgenomen, had ik geen spullen bij me op dat moment – vandaar dat ik geen normale onderbroeken had en het maar ff deed met zo’n netbroekje. Ik ben namelijk een fervent string-drager en dat ging ff niet meer zo lekker. M’n vriend was na de plaatsing van het ballonnetje, toen ik echt op een kamer lag, gauw naar huis gegaan om mijn koffer en extra spullen te halen, omdat toen nog niet bekend was hoe lang ik moest blijven.

Via Facetime overlegden we over extra spullen die mee moesten, en waar ik vooral op hamerde waren the underpants! Meer! Groter! Pak ze allemaal in!

Ik had diverse onderbroeken gekocht, met name de boxershorts bij de Hema en high-waisted slips bij de Zeeman. Eigenlijk heb ik hier geen voorkeur voor, ik vind ze allebei even prettig, maar als ik zou moeten kiezen zou ik liever nog 20 van Zeeman inslaan. Dit heeft te maken met m’n keizersnede: de broekjes van Hema zakken ietwat af waardoor ze soms op m’n wond belanden (doet geen pijn, maar ik wil het gewoon niet hebben) en die van Zeeman zitten tot op m’n navel en dat voelt gewoon lekker veilig 😉

Link Zeeman en link Hema

Voor de nachten

In het kader van ‘het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken’ leerden we al snel dat je met name in de nachten moet zorgen dat het geen ellenlang, koud, onpraktisch gebeuren wordt. Moedertje Margo deelt bij deze haar tips! 😀

Flessenwarmer

Die dinsdag waar ik het net over had, besloten we over te stappen op flesvoeding omdat borstvoeding helaas geen optie bleek bij me. De eerste nachten hobbelden we nog trouw naar beneden om met de Quooker een flesje te brouwen. Nadelen: koud, je bent wakkerder, trap af, #duurtlang en voor mij was trappenlopen die eerste periode niet echt ideaal. Van een vriendin kregen we de flessenwarmer-tip en die bestelde ik per direct. Hij staat nu in de badkamer, waar we ook zo’n torentje hebben staan met de afgemeten voedingen zodat de fles binnen 3 minuten ready to drink is. Echt de beste tip, vinden wij unaniem.

Dit zijn de producten waar ik over praat: (en het zijn een affiliate links, dus als jij via deze link iets shopt op bol.com verdien ik hier een paar eurootjes mee!)

Inbakerslaapzak

In het ziekenhuis bakerden ze Norah in eerste instantie in in een hydrofiele doek. Ze was klein en kon zichzelf nog niet goed warm houden, dus ze adviseerden ons om haar thuis ook in te bakeren zodat ze, naast kruiken en dekentjes uiteraard, op deze manier ook wat meer warmte bij zich zou houden. Ik kocht online schattige kleine inbakerslaapzakjes van Jollein, maar na 2 weken hadden we het idee dat Norah het toch maar irritant vond omdat ze veel herrie maakte ’s nachts. Dit vermoeden was trouwens ongegrond, dat herrie maken deed ze ook zonder slaapzakje, dat schijnt erbij te horen #scheepstoeter

Maar toen kregen we de Puckababy Piep Teddy cadeau en dames en heren, this is it. Hij heeft een TOG waarde van 2,5 dus geen kruiken meer, geen lakentjes dekentjes en o, misschien toch ook nog een extra dekentje – sterker nog, ze zou niet eens kleding hoeven dragen in deze inbakerslaapzak – maar dat gaat me te ver 😉 Met een romper en een pakje is ze goed op temperatuur ’s nachts. En joepie, onze slaapkamertemperatuur mag ook weer 18 graden zijn!

Kipkep pittenzakje

Dit kleine pittenzakje voor kleine babybuikjes kreeg ik ook cadeau en is echt een topper bij krampjes. Een seconde of 50-60 in de magnetron, over het buikje van de baby leggen en ze chillen hem gelijk. Tuurlijk is het geen wondermiddel en lost het geen krampjes op, maar de warmte van de Kipkep zorgt voor ontspanning en zorgt ervoor dat je baby even kan bijkomen. Norah vindt het top, je ziet d’r gezichtje ook helemaal relaxen als we het pittenzakje gebruiken.

Voor de baby & verzorging

Wat ik al heb geleerd: koop niet alleen maar dingen omdat het schattig is. Kijk ook of het praktisch is. Ik heb toch al wel wat kleding in het figuurlijke verdomhoekje gegooid omdat het veels te onhandig is met bijv. verschonen. Vooral in die eerste week als alles onwennig is, je je mega onzeker voelt en je nog helemaal niet fit bent, dient gemak wederom de mens. 

Overslag!

Ik zag hier nooit zo per se de meerwaarde van in, totdat ik vergelijkingsmateriaal had. Overslagrompers en shirtjes maken het leven zoveel makkelijker! Ik vind persoonlijk die van H&M fijn, die zijn zacht en dun en die krijg ik makkelijk over die kleine beweeglijke klauwtjes heen. Ook de overslagrompers van Name IT en Zeeman zijn fijn – maar pas op bij Zeeman, want die hebben ook ‘normale’ rompers en daar heb ik er per ongeluk ook 2 van gekocht, en die vind ik ruk. 

Qua shirtjes ben ik een big van van Feetje (Norah heeft al een aantal supermooie pakjes van haar oma gekregen, allemaal heel fijn overslag en soepele stof!) en Prenatal. 

En mocht ik afwijken van m’n overslagliefde, dan ga ik voor de truitjes van H&M, en dan met name de truitjes van de jogging-sets. Die hebben een wijde hals en zijn van super soepel spul waardoor het aankleden geen hel wordt. Deze truitjes heb ik zo over haar hoofd heen!

Onderleggers op aankleedkussen

Och, zeker niet de meest duurzame optie, maar onze kraamverzorgster liet ons zien dat je de onderleggers uit het kraampakket, eigenlijk bedoeld voor moeders (zeer sexy, I KNOW) ook heel handig kon gebruiken op het aankleedkussen. Ik weet inmiddels dat er silicone aankleedkussens bestaan, maar ik had al een old fashioned variant met gewoon een leuke badstof hoes op de kop getikt. Maar baby’s hebben nogal eens de neiging om te plassen zodra hun luier uit gaat, en zo hou je die wasmachine lekker draaiende. Maar de onderleggers op het kussen doen wonderen! En je hoeft ze niet na elke verschoning weg te gooien: mocht ze erop plassen, kan je hem ook dubbelvouwen en de keer erna nog eens gebruiken. 

Relaxhoes voor om het voedingskussen

Ik vond dit eerst onnodig, want ik had toch een nestje voor in de box? Maar inmiddels gebruiken we het voedingskussen met relaxhoes (ik heb een mooie donkergroene velvet variant van Ilmaha) volop wanneer Norah wakker is, en leggen we haar in de box als ze slaapt. Ook makkelijk om op te voeden wanneer je even je handen vrij wil houden, of gewoon als we haar willen zien als we zelf op de bank zitten 😀 

Uitzetlijst-tips

Ik gebruikte de uitzetlijst van m’n kraamzorgorganisatie in combinatie met die van 24baby (told ya, bijbel). Deze dingen vond ik echt onmisbaar:

Douchekrukje. Ik merkte in het ziekenhuis hoe wiebelig ik was na de operatie en maakte daar dankbaar gebruik van het krukje. Dus bestelden we zelf gelijk een krukje op bol, zodat hij bezorgd zou zijn wanneer we thuis kwamen. Ik heb er minstens een week gebruik van gemaakt, wat mij betreft echt een must!

Tepelzalf, en dan met name Purelan. Ik heb kort borstvoeding gegeven maar lord knows dat ik de Purelan nodig had. Koop! In bulk!

Nagelvijltje, absoluut nodig, maar niet zo’n ijzeren dingetje. Voor die zachte babynageltjes voldoet een kartonnen vijl veel beter.

Luieremmer. Ik vond dit eerst een onnodig item, maar bij het Luma badje wat we hebben zat een emmer om het bad te vullen. In de tussentijd gebruiken we deze als luieremmer (zit gelukkig een deksel bij) en dat is dus eigenlijk wel echt heel handig. Dus ik neem m’n woorden terug 😉

Hydrofiele luiers, washandjes, badcapes: koop er zoveel als je kan. We gebruiken ze als handdoek, slab, onderzetter voor schone flessen, om de fles af te drogen als hij uit de flessenwarmer komt, als beschermer van het matrasje van de kinderwagen, om de wond van de keizersnede droog te deppen etc etc etc. Ik ben een groot fan 😀

Ik ga de komende weken vast nog veel meer leren over het leven met een newborn. Ik deel regelmatig tips op m’n Instagram stories: www.instagram.com/itismarg. Zie ik je daar?